Școala Gimnazială Nr.3 Suceava a luat fiinta la 1 septembrie 1958, functionand la inceput cu clase I-IV in cadrul Liceului Pedagogic. La 1 septembrie 1967 s-a dispus, prin decizie a Inspectoratului Scolar Suceava, mutarea scolii intr-un local nou din str. Marasesti nr.38, o constructie cu 16 sali de clasa, doua laboratoare, cabinet medical, biblioteca, cancelarie, secretariat si doua depozite pentru material didactic.
In anul scolar 1972 s-a construit o noua aripa a cladirii, cu 10 sali de clasa. In 1977 a fost construita sala de sport a scolii, iar in 1983, bazinul de inot.
Preocuparea pentru extinderea, diversificarea si eficientizarea utilizarii spatiilor scolare, dotarea acestora conform cerintelor din diverse perioade precum si accentul pus pe calitatea pregatirii elevilor, pe rezultatele acestora in confruntarile constructive cu elevii altor scoli prestigioase, au facut din Scoala Gimnazială Nr.3 Suceava o scoala de renume atat la nivelul localitatii cat si la nivel judetean si national, o unitate scolara ravnita de parintii copiilor din zona scolii si nu numai.
Cultura organizationala a scolii s-a format si s-a impus treptat prin aspectele ei vizibile :
Sloganul:Fiecarui elev, o șansă de reușită! transpus in imagini sugestive care definesc oferta educationala a scolii; Traditii ale scolii, care exprima si intaresc valorile promovate de scoala: -Petrecerea in comun a unor zile (8 Martie, ziua invatatorului); -Sarbatorirea colegilor cu ocazia iesirii la pensie; -Excursiile organizate in cadrul Comisie educative la sfarsitul anului scolar; -Intalniri intre generatii diferite ale scolii; -Serbari si concursuri pe diverse teme; -Cursuri de initiere inot pentru elevi; Modele comportamentale:
-Salutul calduros insotit de un zambet al cadrelor didactice si al elevilor; -Acceptarea majoritara din partea elevilor si a parintilor acestora a uniformei scolare ca semn distinctiv al scolii; -Desfasurarea cu seriozitate si tenacitate a unor activitati suplimentare cu elevii capabili de performante superioare (concretizate in numeroase participari si premii la concursuri scolare). -Edificarea culturii organizationale a scolii s-a realizat si prin aspectele ei ascunse: Norme unanim acceptate in scoala:
-Respectarea regulamentului de ordine interioara(*); -Respectarea deontologiei profesionale; Valorile in care cred cadrele didactice si elevii: